Embossing information och inspiration

Ja, vad är egentligen embossing och hur använder man det? Visst låter det både spännande och lite läskigt på samma gång när man är nybörjare? Men embossing-tekniken behöver inte alls vara så svår när man väl har rätt produkter och redskap som passar till det man vill skapa. Och resultatet blir verkligen jättefint!

Eftersom det inte är det lättaste att veta vad man behöver när man ska börja embossa så kommer vi att lägga upp en serie tutorials (steg-för-steg-beskrivningar) där embossing pulver har använts på olika sätt för att skapa extra fina detaljer.

Så kika in med jämna mellanrum. Det nyaste inlägget i serien kommer läggas upp på inspirationssidan först. Men sen samlar vi alla delar på den här sidan. 
 

BLACK ICE - inlagt 14 december 2018
Har ni provat? SÅ ROLIGT, och så många olika sätt man kan hitta på att göra med Black Ice.
Jag har gjort 5 olika kort och det gick av bara farten. Det är svårt att visa på kort hur fantastiska de blir.  Man ser inte riktigt "is" bildningen och hur de skimrar genom kameran.

Vad behöver du för att göra Black Ice kort? Några utav materialet som jag använt
Papper, Permanent svart ink, embossing ink, embossing pulver clear, embossing fön och en stämpel.

Det går säkerligen att använda vanligt papper och andra färger på embossing pulver och även torr embossa. Det är bara att testa sig fram. Idag har jag använt guld- och silverpapper med permanent svart ink och clear embossing pulver. Svart pemanent ink, här har jag använt storleken Jumbo i Archival ink. Öppna locket och när det tar emot fortsätt att öpnna försiktgit och locket "klickar" av. När locket skall på igen, lägg locket med ovansidan ner. Håll ink paden i lodrätt läge och ”klicka” på locket.

Innan du börjar är det bra att göra några tester först. Då vet du hur mycket ink du vill föra över på pappret och vad som händer när du har tagit på clear embossing pulver.
Använd gärna en Stamping tool”  när du stämplar med stämpeln. Blir det en dålig avbild på silver- eller guldpappret är det enkelt att lägga på mer färg på stämpeln och stämpla om. Jag fick stämpla flera gånger med ”Stamping tool” innan jag blev nöjd.

Nu börjar vi med att göra de härliga Black Ice Korten.

Klipp, skär eller använde en dies till storleken på pappret som du vill använda.
Tag permanent inkpad och använd ena sidan enligt bild.

Kanten av ”paden” träffar pappret och du skall dra paden rakt ner.

Det skall bli en svart kant på ovansidan och ränder som går längst med.
Du kan dela upp pappret så du drar ena sidan först, den andra sidan efteråt och som bilden nedan även från de ytterligare 2 sidorna. Det är helt beroende på hur mycket svart du vill ha på pappret. Det är bara att testa sig fram till det du själv tycker blir bra.

Du kan även börja lite längre ner på pappret med färgen om du vill ha lite mer variation. Inget är rätt och inget är fel. Det är hur du själv vill ha det. Hur mycket eller hur lite färg du  vill ha på.
När allt är klart stämplar du ditt motiv med samma ink pad om du så vill.
Här valde jag att även börja längre ner med det svarta och stämplade med den söta julstjärnan

Jag ville färglägga ett kort och vet att permanent ink inte går ihop med permanent pennor. Vattenlösliga fungerar inte så bra på dessa papper.  Bäst att testa hur jag kan göra.
Jag stämplade ett motiv och testade hur långt kunde jag gå med permanent pennor. Sländan svans blev inte så bra. Däremot duttade jag på för att inte förstöra stämplingen, då gick det bättre.

Vattenlösliga pennor fyllde jag motivet med färg och duttade med ett finger så att färgen skulle fästa. Gjorde om det flera gånger. Och det fungerade också bra. Se det innersta på vingarna. Yttersidan har jag bara målat och inte gjort något mer och det blev inte så bra.
Nu visste jag hur jag skulle göra och jag kunde gå vidare på mitt objekt. Det blåa är permanent penna resterande vattenlöslig penna. Bilden nedan är testet som jag gjorde.

  

Silver papper med samma fina stämpel som på silver guld pappret. Men här har blommorna, bladen och bären fått lite färg på sig.

När du kommit så långt och allting har torkat ordentligt fortsätter du med embossing ink. Embossing Inken lägger du på på samma sätt som den svarta färgen. över hela kortet, men du bevhöver inte vara lika försiktig. Saknas det ink, tar du på mera. Täck sedan hela kortet med klart embossing pulver.

Nu är det bara att ta embossing fönen (OBS ta inte en hårfön - den blåser bort pulvret) och se hur härligt isigt pappret ser ut.
Se till att allt pulver smälter. När det kallnat kontroller en gång till. Jag fick några ställen där pulvret inte var riktigt smält tog lite mer med fönen så det blev smält ordentligt och även där jag tyckte det bliv lite väl stora ”ice” bildningar. Det skall se ut som lite genomskinlig ojämnt vatten som stelnat till is.

Nu är de dags för själva dekorationen. Det går att göra det väldigt enkelt. Sätta fast pappret på ett kort bas, några ord och det är färdigt. Jag gjorde lite mer på kortet med silverpapperet men lät kortet med guldpapperet vara lite enklare. Blev dom inte härliga så säg?

2 Mindre kort med MC och Slända

Även här både silver och guld papper men lite mindre. Gjorde på samma sätt och stämplade det ena med en MC och några glödlampor och det andra med en Nyckel slända.
Här fick den svarta inken liten annan demission.  Fick en rand på tvären på silverpapperet och en på tvären + en lodrätt på det guldiga pappret. Men det blev rätt häftigt ändå.

MC kortet fick bli lite mer "maskulint" eller skall vi säga mörkare färger och med kugghjul.
Det blev min favorit. Mycket olikt de kort som jag brukar göra, kanske därför jag tyckte det blev så häftigt. (ler)

Sländan blev ett lite sötare kort med rosa blommor.

Kort med fågel och kikare.
Sista kortet med fågeln och kikaren drog jag inkpaden från alla fyra sidorna som jag visade i början.

Jag använde en Dies och stansade ut först innan jag började med den svarta färgen.
(Dies i mina gömmor) Efter stämplingen och embossingen stansade jag ut samma modell men lite större i det bronsfärgade adhesive papper.

Nedan i material listan har jag kopplat till alla Crea-Nest XXl dies, det finns så många i olika härliga varianter från smått till stort och är så otroligt användbara.
Det blev inte så mycket dekoration mer än lite blommor och ett Grattis

Lite inspiration om embossing som är så roligt att hålla på med och Black Ice tekniken är inget undantag. Blir ett fantastiskt resultat och när man kommit igång går det fort att göra ett enkelt fint och annorlunda kort.

Hoppas ni har fått mycket inspiration och känner att ni vill prova på att göra Black Ice.

Nu tar jag lite ledigt från bloggen, men vi ses i januari igen.

Önskar er alla en härlig Jul- och Nyårshelg

Ha det gôtt till nästa gång / Susanne

Material lista
Till alla korten:

Marianne dekorations papper i guld /silver
Ranger Archival Jumbo Ink pad svart
Embossing ink
Embossing pulver Clear
Embossing fön
Embossing mat
Cardstock
Stamping tool
Klister & Lim

Kort med Julstjärna (blomma):
Crealies Stampzz no. 11 Poinsettia
Die God Jul

- Silver kort
Crealies XXL no 72 
Peel-off star corners färg Silver/guld glitter   liknande
(Silver kanten på kortet är taget från ovan Peel-off stickers, det som sitter längst med kanten)

- Guld kort
Adhesive Metal sheets
Die rosett

Kort med Motorcykel:
Studio Light Stamp & Die Cut nr 14
Die Gears
Papper Liknande;
Bloc Weathered wood
Studio Light Paper nr 102
Studio Light Paper nr 101

Kort med Slända/Nyckel:
COOSA Flying Key
Capsule - Moroccan Blue
FLORELLA-Blüten hortensie
Roses to disperse   liknande
Peel-Off Christmas corner
Magnificent Christmas Frame Dies  liknande

Kort med Fågel och Kikare:
COOSA Looking for Birds
Adhesive Metal Sheets
Crea-Nest XXLosor
Tartans Paper 
Roses to disperse   (liknande)

 Embossing del 1 - Clear embossing.

Embossing med pulver (heat embossing, våt embossing) jag har hört flera olika namn och det gäller att man inte blandar ihop det med embossing foldrar vilket är lätt hänt om man är nybörjare inom scrapping och annat papperspyssel. Det behövdes mycket letande på nätet när jag först fick höra om embossing pulver och det var inte lätt som nybörjare att hitta rätt och förstå allt. Jag kommer några gånger framöver att göra tutorials här på Instila och jag börjar med clear embossing pulver. Jag skall göra en blomma (julstjärnan) allas våran älskade julblomma som blir gudomlig med clear embossing. (Principen går givetvis att använda till vad du vill).

Detta behöver du:
En blom die. Jag har använt Poinsettia dies (finns här)
Embossing pulver cleargloss (finns här)
Clearstamp stämpel, text och noter (finns här)
Svart stämpeldyna (finns här)
Vitt papper
Pennor att färglägga med (eller så använder man färgat papper istället) (finns här)
”Water mark” stämpeldyna (genomskinlig stämpel för clear embossing) (finns här)
Embossing fön. (En vanlig hårfön kan man inte använda för då blåser pulvret bort) (finns här)
PincettStansa ut blommorna (stämpla med text eller noter antingen på pappret först eller på blommorna när de är utstansade) Färglägg bladen. Ta ett papper och vik det på mitten. Sedan viker du ut pappret igen .Detta papper kommer användas som underlag sen när du skall ta på pulvret.

Lägg blommorna på ”water mark” stämpeldyna och pressa mot dynan så färgen fäster. Blommorna ser nu lite glansiga ut. Lägg blommorna på det utvecklade vikta pappret. Häll på clear embossing pulver över blommorna, ta försiktigt upp blommorna med hjälp utav en pincett och skaka loss överflödigt pulver. Lägg blomman åt sidan.

Ta nu det vikta pappret med överblivet pulver och med hjälp av vikningen häll tillbaka pulvret i burken och fortsätt tills alla blommorna är färdiga. Ett bra tips är att istället ha pulvret i en liten ask med lock på. Då tar man blomman och lägger den direkt i lådan och slipper jobba med pappret. (Släng aldrig överblivet pulver, det som inte fastnar använder man igen).På bilden syns på vänster sidan det vikta pappret + hur du lägger på pulvret och hur det ser ut när pulvret har fastnat. Bilden till höger är min lilla låda där jag kan lägga i blomman direkt i pulvret.

Nu skall vi använda embossing fönen.

Lägg en blomma på bordet. Jag brukar använda en pincett med spetsig topp för att hålla fast blomman och börja arbeta med fönen. Det går också att använda toppen av ett skärblad eller liknande. Redskapet skall komma åt en sådan liten del som möjligt av blomman för att inte få bort pulvret. Ibland får man ta lite i taget, låta det kallna och sedan hålla taget där det redan är färdigt när man fortsätter embossa. Om du inte vill trycka ner blomman mot underlaget (om det inte tål värme) så kan du istället hålla blomman i luften. Var försiktig så att blomman inte flyger iväg när du använder fönen. Du får prova dig fram tills du hittar vilket sätt som fungerar bäst för just dig.När man ser att det vita pulvret börjar förvandlas och blir genomskinligt är det färdigt. Man börjar i ena ändan tills pulvret har löst sig och går sakta mot det vita pulvret tills allt pulver är "upplöst". Kör inte runt embossing fönen, då blir det inte tillräckligt varmt och pulvret har svårt att smälta utan gå sakta metodiskt framåt. I början får man testa sig fram hur lång tid det tar. Om det är för kort tid så blir det gärna lite grynigt och vid för lång tid då kan det bli missfärgat och bränt istället. Tänk på att lyfta bort blomman från underlaget efter embossingen så att blomman inte fastnar på underlaget.Efter en gång gör jag samma sak en eller två gånger till.

Tar på ”water mark” stämpeln och doppar ner det i pulvret och embossar igen. När du embossar flera gånger så får du ett stadigare papper och oftast i djupare färg och en helt annan look på din blomma. (Nellie Snellens clear embossing pulver ger en mycket fin lyster redan första gången).

Det är svårt att fånga med kameran men först raden är blommorna endast färgade.
2:a raden embossade en gång.
3:e raden embossade två gånger.
4:e raden embossade tre gånger.
De tvåfärgade blommorna till höger är enbart färgade och två av dem är embossade två gånger.Närbild på rad 1-4:


Det understa lagret visar hur det ser ut utan embossingen jämfört med det översta lagret där embossingen glänser så fint.På bilden är bladet till vänster embossat tre gånger och bladet till höger embossat en gång. Man kan se att bladet som är embossat tre gånger är något tjockare. Dessutom kan man se hur fint det skimrar.Nu när all embossing är klar så är det dags att sätta ihop blommorna. Då jag endast har 2 storlekar på mina blomblad så placerar jag de minsta blombladen underst och därefter en av de stora blombladen som är tvåfärgad. Sedan bygger jag på med 2 stycken till utav de minsta blombladen och tillslut pistillerna som jag också har embossat. Jag använder 3d-kuddar för att fästa blombladen med varandra. Blomman har 4 lager när den är färdigmonterad.
De enskilda bladen visar hur blombladen såg ut innan embossingen.

De färdiga blommorna. Vem skulle inte vilja få dessa på ett julkort?

Till er som inte har hört om embossing innan eller inte riktigt har vågat testa förut; ta mod till er och sätt igång. Det är en så otroligt roligt och enkel metod at ta till - speciellt när man kan se hur färgerna kommer fram och man får den djupa glansiga finishen på det man har embossat.

Det finns fler tekniker där man använder clear embossing som jag kommer att återkomma till längre fram.

Lycka till med embossingen!
 

Embossing del 2 - Clear embossing pulver på stämpelmotiv.

Att använda embossing med clear embossing pulver på stämpelmotiv både höjer motivet och gör att det får ett annat skimmer. Det är så lätt att göra och gör så mycket för kortet/alstret.

Till denna teknik behöver du clear embossing pulver, stämpel, stämpelfärg, papper förstås och en embossingfön. Till denna tutorial har jag använt pennor att färglägga och papper som jag klippt ut och klistrat fast. Motivet får då ett helt annat utseende. Så prova gärna att klippa ut vissa delar i papper istället för att måla allt. Längst ner finns det en materiallista på vilka produkter som jag har använt.

Några vanliga frågor om embossing och stämpelfärg:

Kan jag använda vilken stämpelfärg som helst?
-Njaaa, inte riktigt. Det skall vara en stämpelfärg som torkar långsamt. (Snabbtorkande fungerar inte då pulvret inte hinner fastna).

Hur vet jag vilken stämpelfärg som torkar långsamt eller snabbt?
- Det brukar stå på förpackningen vilken typ av färg det är. Jag har en minnesregel som baserar sig på vad färgen heter. Det finns stämpelfärg som heter chalk. Namnet börjar på C, kommer i början av alfabetet och är snabbtorkande. Så snabbtorkande att du inte hinner att få på embossing pulvret innan det har torkat. Sen finns det stämpelfärg som heter pigment ink. Namnet börjar på P och kommer långt bak i alfabetet och torkar långsammare och är perfekt om man vill lägga embossing pulver på.  

Jag har fått på pulvret men efteråt har stämpelfärgen torkat innan jag hunnit använda embossingfönen. Måste jag göra om allt nu?
- Nej, det behöver du inte. Pulvret finns på den torkade färgen, fönen gör att pulvret smälter lika fint ändå.

Kan jag borsta bort pulver som kommit med där det inte skall finnas?
-  Ja det kan du göra. Ta då gärna en liten pensel och borsta bort det och var försktigt så att du inte kommer åt pulvret som skall vara kvar. Pulvret stannar kvar på stämpelfärgen men det är mycket lätt att ta bort och du kan inte lägga nytt pulver förrän du har stämplat motivet igen.

Nedan har jag använt 2 olika stämplar och 2 olika färger, en svart och en röd och stämplat på ett vitt papper.Jag stämplade båda motiven med en pigment färg innan jag hällde clear embossing pulver över. (Jag lade ett vikt papper underst som jag kunde skaka av överblivet pulver på för att lättare kunna hälla tillbaka det i burken sen. Släng aldrig överblivet pulver. Överblivet pulver =  oanvänt skick).

Därefter tog jag embossingfönen och gick från ena sidan till den andra.På bilden ovan är översta delen av motiven embossad och undre delen kan man se pulvret där jag inte använt fönen än.

Efter embossingen färglade jag Merry Christmas och en del utav flickan. Sen stämplade 2 flickor till på olika papper. Jag klippte ut klänningen från det ena pappret och capen från det andra. Dessa klistrade jag fast på motivet. Själv tycker jag att det är lätt att klistra fast urklippta delar när man har gjort en embossing först. Tycker man inte att man är bra på att färglägga eller vill ha en liten annan "look" så är det alltså bara att sätta igång att stämpla, klippa och klistra.

Jag lyckades få med lite på bilden av hur fint det genomskinliga embossing pulvret tar fram stämpelfärgen och det riktigt skiner om motiven.


Det finns fler tekniker med clear embossing som finns beskrivet här hos Instila.

Lycka till med embossingen! Det är så otroligt roligt och enkel metod speciellt när man ser färgerna som kommer fram och man får den djupa glansiga finishen på stämpelfärgen.


Materialförteckning:
Embossing pulver (clear gloss) (finns här)
Stämpeldyna (svart och röd)  (finns här)
Doodle clearstamp Merry Christmas (finns här)
Urban Stamps 10pcs Simply Gorjuss Little Red (finns här)
Färgpennor (finns liknande här)
Embossingfön (finns liknande här)

 

18/11 2016: Embossing del 3. Färglägg vitt papper efter clear embossing.

Färglägg vitt papper efter clear embossing.

Att embossa med clear embossing pulver på stämpelmotiv både höjer motivet och gör att det får ett annat skimmer. Det är så lätt att göra och gör så mycket för kortet. Stämplingen sker på vitt papper och därefter färgas pappret med olika stämpelfärger. Till denna teknik behöver du clear embossing pulver, stämpel, genomskinlig stämpelfärg, vitt papper, olika stämpelfärger och en embossing fön.

I slutet av denna tutorial visar jag ett färdigt kort.

Jag stämplade två olika motiv på det vita pappret på lite olika ställen med stämplar från stämpelset Spring. Det är svårt att ta kort på men man kan se de svaga konturerna om man tittar noga.

Därefter hällde jag genomskinligt (clear) embossing pulver över. (Jag lade ett vikt papper underst som jag sedan kunde hälla tillbaka överblivet pulver från. Överblivet pulver kan användas nästa gång man embossar).Därefter smälte jag pulvret med embossing fönen.Nu börjar det roliga. Ta fram de stämpelfärger som du vill använda. Börja alltid med de ljusa färgerna först då du kan färga över dem sen om du vill (de mörka färgerna däremot kan du inte färga över därför tar du dem sist). Ta färg på en sponge eller annan typ av skumgummibit. Testa först på ett annat papper så det ser bra ut innan du börjar arbeta med färgerna på pappret där du har stämplat. Nu kan du börja se de vita konturerna på din stämpling samtidigt som pappret blir färgat. Först tycker man det ser förfärligt ut. Det är bara att fortsätta försiktigt om man inte är van.Fortsätt med lite fler färger. Tro det eller ej - det färdiga resultatet bli bra när själva kortet är klart. Det är först då man ser helheten.Tänk på att ta de mörka färgerna sist då du inte kan färga över dem sen.När du är färdig tar du ett papper och torkar av själva stämplingen på kortet. Den ofärgade embossingen får lite färg när man arbetar in färgen i pappret och själva stämpeln vill vi behålla vit.Nu ser man det färdiga resultatet. När du satt ihop det till ett kort kommer du bli förvånad hur fint det faktiskt blir.Trimma kortet till den storleken som du vill ha. Bry dig inte om att du skär genom en blomma eller själva stämplingen. Det finns inget som är fel. På mitt kort placerade jag ett lila papper underst och sen ramade jag in med de kopparfärgade dekorativa peel-off bårderna.Längst bak har jag ett grå-beige papper. Jag valde att ha fler peel-off. Fina ljusrosa blad i velvet passade bra in och en liten guldfärgad fågel fick också vara med.Tekniken är enkel men vilka vackra kort det kan bli med alla de fina stämplar och färger som finns. Det finns fler tekniker med clear embossing som finns beskrivet här hos Instila. Embossing är en så otroligt roligt och enkel metod som verkligen förhöjer resultatet!

Lycka till med embossingen!

Materialförteckning:
Genomskinlig stämpelfärg (finns här)
Embossing Powder - Clear gloss (finns här)
Clearstamp stämpelset Spring (finns här)
Stämpelfärger (finns här)
Peel-off blad av velveteen (rosa) (finns här)
Peel-off dekorativa bårder (koppar) (finns här)
Peel-off fåglar (guld) (finns här)
Embossing fön (finns här)
Papper (finns liknande här)

 

6/12 2016: Embossing del 4 - Clear embossing på motiv.

När man embossar med genomskinligt embossing pulver på utstansade alster så både höjer det motivet, får ett fint skimmer och färgen blir oftast djupare. Först skall jag visa vilken skillnad på pappersfärgen det blir när man gör en clear embossing. Här har jag använt den fina Spirit of Christmas Spirited Birds Dies.

Här är pappret utstansat från diesen:Här har jag embossat den utstansade fågeln:Nedan kommer jag att göra ett kort. Pappret som jag använder har en mycket färgad baksida vilket gör att vissa delar på embossingen ser lite annorlunda ut. Har ni testat att embossa pappersblommor någon gång? Nedan har jag testat och ni kan se hur resultatet blev. Spännande, eller hur? Nu sätter vi igång!Jag använde ett dies-set med en segelbåt och vågor samt Love flowerframe dies. Jag stansade ut dem från pappret Glitter Sunny Days. Sedan skrev jag grattis på Love flower frame. Motiven behöver nu genomskinlig stämpelfärg därefter tar du på clear embossing pulver och embossar de olika delarna med embossingfönen.Nu är det dags för blommorna. På toppen av blombladen stämplade jag lite midnightblue stämpelfärg. Sedan stämplade jag på genomskinlig stämpelfärg, hällde över clear embossing pulver och embossade blommorna med fönen. När de var färdiga satte jag ihop dem med brads.I pappret Glitter Sunny Days stansade jag även ut en stjärna som passade in i basstommen som blev 15x10cm (jag använde pärlemorskimmande papper - creme färgat). Sedan satte jag fast stjärnan med dubbelsidig tejp. Båten och vågorna fäste jag med klisterkuddar. En fin uggla placerade jag till högst uppe på vänster sida och en tusenfoting längst ner på höger sidan. Båda kommer från glitter pappret WhoooWhooo. Jag satte fast ugglan på baksidan av det cremefärgade pappret. Ta vara på de impulser ni får och testa vad ni kan embossa. Inget är ju fel det finns bara en massa variationer. Embossing kan ge oanade effekter det är bara att våga och testa sig fram. Så ta en titt på det embossing pulver som Instila har i sitt sortiment! 

Materialförteckning:
Embossing Ink pad (finns här)
Embossing pulver (clear) (finns här)
Embossingfön 
(finns liknande här)
Spirit of Christmas Spirited Birds Dies (finns här)
Maps Boat Dies (finns här)
Love flowerframe dies (finns här)
Pappersblommor "Icicle" blå och blågrå (finns här)
Papper Glitter Sunny Days (finns här)
Stämpeldyna midnight blue (finns här)
Papper enfärgat med pärlemorskimmer (creme) (finns här)
Papper Whooo Whooo (finns här)
Klisterkuddar (finns här)
Stjärndie (finns liknande här)
Cardstock (svart) (finns liknande här)
Brads (finns liknande här)


Embossing del 5 - Strukturpasta och embossing pulver. 


Blå-vitt kort (Får mig att tänka på IFK, Änglarna, då jag är från Göteborg)

Jag har skapat min egen bakgrund med hjälp av strukturpasta och embossing pulver. På så vis blir korten mer personliga och variationerna blir oändliga. En steg-för-steg beskrivning över hur jag har gjort kommer här nedanför.Jag började med ett vitt cardstock (CS). Större storlek än vad jag tänker använda. Tejpar fast stencilen så den sitter fast. Innan jag börjar lägga på pastan tar jag och fyller ett kärl med vatten. Här lägger jag stencil och kniv när jag är färdig. Då behöver jag inte gå och skölja av pastan med en gång. Sedan är det bara att börja och lägga på pastan. Antingen med en palettkniv, gammalt plastkort eller en kniv.Tar försiktigt bort tejpen och lyft försiktigt av stencilen.(Glöm inte att lägga det i vatten)Medan pastan är våt måste man lägga på embossing pulver. Jag börjar med vitt embossing pulver. Ta med dina nypor och strö över lite vitt pulver, jag vill inte ha det helt övertäckt, vill ha mest blått på stjärnorna. Dutta försiktig med lite pulver på varje stjärna om det går. På bilden är det vitt pulver på men det syns nog lite dåligt. Häll tillbaka pulver som inte fastnat.Därefter täcker jag hela kortet med det blåfärgade embossing pulvret. Skakar av och lägger överblivet pulver tillbaka i burken. Blir det lite pulver kvar på pappret kan man lätt ta bort det försiktigt med en liten våt pensel.Nästa steg är att använda embossing fönen. För denna pastan har jag provat använda fönen både på våt- och torr pasta och jag har fått samma resultat - inga bubblor. Viss pasta kan man få bubblor av om pastan är våt när man använder fönen då skall man helst embossa när pastan har torkat om man inte vill ha en bubblig yta. Färdiga resultatet härliga blå och vita stjärnor:Nu skär vi till CS. Kortet, stjärnorna, mäter 7x 11cm. Släng inte överblivet stjärnpapper det skall vi använda längre fram. Klipp till ett ljusblått CS något större än stjärnpappret och ett vitt CS ytterligare något större än det ljusblå. Använd klisterkuddar 1mm mellan stjärnpappret, det ljusblåa och även mot det vita pappret. De understa stora CS i vitt är 11x17cm och det mellanblå CS något mindre. Det mellanblå CS klistrade jag direkt på det vita stora CS.Mät ut var du vill att stjärnkortet skall sitta. Markera var du vill ha dina stämplar. (Svårt att stämpla när kortet sitter på)
Här använde jag ”Thinking of you! med en blomma på varje sida från Everyday Sentiments som har många fina användbara ord och små blommor. Stämplade med embossing ink pad och tog på vitt embossing pulver och sedan använde jag fönen. Klippte en stjärnremsa (överblivet från ovan) som passade in och klistrade den direkt på det blå pappret. Stjärnkortet med 3 lager papper, använde jag klisterkuddar 2mm mot det mellanblå CS.Stansa ut 2 fjärilar och 2 Seasonal Flowers Butterflower på pappret krossad pärlemor blå. Den ena ”Butterflower” klippte jag ut enbart fjärilen, tog fjärilen och pressade den mot embossing ink pad och täckte den sedan med blått embossing pulver. Skaka av överblivit pulver och smält pulvret med fönen.Klistra på den blå fjärilen över den andra utstansade ”Butterflower”.Sätt fast alla fjärilar på kortet. För stjälken (Butterflower) behöver du klister kuddar 3mm då kortet är uppbyggt och det är bra att ha en bra sax till hands då kuddarna behöver klippas annars blir de förstora. De 2 vita fjärilarna satte jag en halvpärla i mitten. Avslutningsvis klistrade jag på lite mer halvpärlor på kortet.Materialförteckning:
Mixed Media Structure paste white (finns här)
Stjärnstencil (finns likande här)
Embossing pulver (vitt och blått) (finns här)
Embossing Ink pad (finns här)
Stämpel med "thinking of you" (finns här)
Seasonal Flowers Butterflower Dies (finns här)
Fjäril die (finns liknande här)
Kartongpapper krossad pärlemor blå A4 (finns här)
Foam dots 1 mm outer box (finns här)
Foam dots 2 mm outer box (finns här)
Foam dots 3 mm outer box (finns här)
Cardstock (finns liknande här)
Halvpärlor (finns liknande här)

Blå-lila kort 

Jag började på samma sätt som det blå-vita kortet.Därefter färgade jag det vita pappret med lila och ljusgrå stämpelfärg med hjälp av en baby servett. Det går att färga pappret före man lägger på pastan eller använda ett redan färgat papper. Om du färgar innan du lägger på pastan se till att pappret är tillräckligt torrt, om inte fastnar embossing pulveret på ditt färgade papper istället .Pappersblocket Letter to Santa finns det ett fint himmels papper med stjärnor. Därifrån stansade jag ut Seasonal Flowers Frame. Använde sen en rund dies för att stansa ut mitten. (Jag använde samma runda dies för att stansa ut en rundel från stjärnpappret också. Dessa skall vi sätta ihop på kortet lite längre fram).Dies Leaf Corner, de två största, stansade jag ut från stjärnkortet. Rund dies stansade jag ut något större än leaf corner från pappret ”Letter to Santa”. Klippte ut en remsa med ljusare lila färg och stämplade ”best wishes” med embossing Ink pad och några blommor stämplade jag på var sida som blev embossade med silverfärg. Nu till CS och ihopsättning av kortet. Färgat CS har här använts i lila och blått som passar bra ihop. Det lila mäter 13,7 x 11,8. Det blåa något större och nedre delen är något bredare än sidorna. Sist ett ljusblått CS underst. Klistra fast det blåa CS på det ljusblå, det lila på det blåa. Ta de fina silvriga peel-off linjerna runt om det lila CS. Klistrade fast Seasonal FLowers Frame Dies, här lite utanför kanterna och därefter cirkeln med stjärnorna som passar perfekt i mitten. I de mindre cirklarna satt jag fast Leaf clover utstansad från stjärnpappret. Till sist några halvpärlor och några rosetter.Är man inte van kan det kännas svårt att göra rosetter – inga problem nu har Instila fått in band och rosetter i flera olika färger i sitt sortiment och även de härliga klisterkuddarna som är så bra och som jag använt till det blå vita kortet.

Hoppas ni fått lite inspiration att arbeta med pasta och embossing pulver, det är kul att göra egna personliga papper som inte går att köpa och svårt är det ju inte heller.


Till detta kort har en del av materialet i det blå-vita kortet används och även nedan listat material:
Embossing pulver (silver) (finns här)
Pappersblock Letter To Santa A5 (finns här)
Seasonal Flowers Seasonal Flowers Frame Dies (finns här)
Seasonal Flowers Four Leaf Clover Dies (finns här)
Ribbon and bows Blue (finns här)
Peel-off tunna linjer (silver hologram) (finns här)
Rund die (finns liknande här)
Cardstock (finns liknande här)


24/2 2017: Embossing del 6 - Embossa dies-konturer.

Här använder vi dies men inte att stansa ut utan embossa över motivet till CS. Lite olika på vilken maskin man har hur man skall gå tillväga – hör efter där du köpte din stansmaskin. Olika dies är olika starka. De jag har använt idag är mycket starka så det får inte vara mycket tryck då stansas motivet ut istället och det vill vi inte. Testa gärna på papper med liknande tjocklek som det CS du tänker använda. (Själv förstörde jag 2CS, då jag inte tänkte mig för och glömde att testa (ler).

Stämpla på med embossing ink pad över hela diesen (den sidan som stansar ut motivet). Lägg motivet ner mot CS. Fäst gärna med lite tejp. Dra det genom stansen. Ta loss diesen försiktigt. 

Drift & produktion:  Wikinggruppen